Здравето на ноктите – как помагаме и как вредим?

Топлото време ни кара да мечтаем за боси крака, които стъпват лежерно по пясъка или се размахват весело от ръба на басейна. А защо не дори разходка по зелената трева? Дори и в града също е приятно да сведем поглед надолу и да се заредим положително при вида на летните сандали с изкушаваща женствена извивка. Независимо къде ще се чувстваме най-добре и какво можем да си позволим, тези сценарии винаги предвиждат и един добре поддържан педикюр, най-често в ярки летни цветове. Въпросът е как да имаме хубави нокти, но в същото време да не се притесняваме за здравето на краката?

Как да намалим вредното действие на лаковете? Основното внимание трябва да е насочено към избора на качествени лакове за нокти, които не съдържат вредни съставки. Освен това е препоръчително да се използва лакочистител без ацетон, който щади до голяма степен нокътната плочка. Може да се правят и „почивки“ – периоди, през които не се носи лак и се полагат допълнителни грижи за подхранване на ноктите.

А ако вината не е в лаковете? Ноктите, както косата и кожата, са барометър за здравословното ни състояние и хранене. Чупещите се и жълти нокти често са следствие от използването на твърде тъмни лакове и такива с ниско качество, вредни съставки или при липса на предпазваща основа. В тези случаи оцветяването се забелязва непосредствено след премахването на лака когато тъмните пигменти не се повлияват от действието на лакочистителя. Но не винаги лаковете са виновни… Пигментацията може да бъде сигнал за липса на витамини или минерални соли. Тя е характерна и за пушачите. За да установите каква би могла да бъде причината за лошото състояние на ноктите, е добре да знаете, че при механично увреждане, на нокътя са му необходими около 4-6 седмици, за да се възстанови. Ако жълтият оттенък се окаже перманентен обаче, тогава причината може да се търси в липсата на цинк, селен и витамини В6, С, Е.

Истината е някъде по средата… Да, лаковете могат да увредят ноктите, ако са некачествени, не са използвани предпазни слоеве под тях или съдържат вредни съставки. Но те могат да бъдат и полезни. Може да звучи странно, но е така, защото покриват нокътната плочка и по този начин се явяват добра бариера за някои вредни влияния, които могат да ги разрушат или увредят. Такива са например хлорът във водата, голяма част от препаратите за почистване и някои силни сапуни със съставки, които действат агресивно както върху кожата, така и  върху ноктите.

Как да си помогнем? Като начало може да се опитаме да изградим полезни хигиенни навици и да спазваме правилен режим на хранене. Те са важни, защото чрез тях заздравяваме ноктите както отвън, така и отвътре, подпомагаме процеса на синтезиране на кератин. Много по-ефикасен и дълготраен ефект получаваме когато се погрижим за здравето на цялото тяло, вместо да действаме локално. Освен това храните, които са полезни за ноктите, влияят положително и на косата, което е още една причина да дадем старт на промяната… сега!

 

 

Колко време най-много сте издържали без лак? С какво подхранвате ноктите си?