Защо се заразяваме с гъбички на ноктите и как можем да ги лекуваме?

Около 10% от населението (20% от хората над 60 и 50% от хората над 70 години) страдат от гъбички на ноктите. Защо се заразяваме и това изобщо има ли значение?

Гъбичната инфекция на нокътната плочка, наречена „онихомикоза”, най-често започва като жълтеникаво или бяло петно на повърхността на нокътя. Заразеният нокът се удебелява и става чуплив. В тежки случаи на продължителна инфекция, заразеният нокът може да се разпадне.

Гъбичните инфекции на ноктите трудно се поддават на лечение и могат да засегнат и други области на ръцете или краката. Смята се, че са станали по-разпространени през 20-ти век благодарение на миграцията на хората, по-високата продължителност на живота, увеличаването на броя на хората с компроментирана имунна система (като страдащите от ХИВ), използването на твърде тесни обувки и масовото ползване на съблекалните във фитнес залите.

Причини и симптоми

Гъбичните инфекции на ноктите се причиняват от различни видове гъбички, дрожди (като Candida) и плесени.

Тези инфекции са по-чести сред възрастното население;  мъжете, диабетиците, хората с наднормено тегло, имунодефицитни (като болни от ХИВ или рак), са изложени в по-висока степен на опастност от заразяване.

Един от проблемите е, че гъбичките, причиняващи тези инфекции е трудно, ако не и невъзможно, да се елиминират от околната среда. Тези гъбички процъфтяват в топли и влажни пространства, каквито обикновено намират във фитнес зали, басейни, бани, чорапи от синтетични влакна и затворени обувки. Гъбичните спори могат да останат жизнеспособни в продължение на месеци на такива места и честото излагане може да увеличи риска от инфекция и рецидив. Гъбична инфекция може да се прихване по много начини – чрез стегнати обувки, непозволяващи вентилация на краката, ходенето боси в райони, където гъбичките са широко разпространени (особено обществени душове и съблекални), носенето на мокри обувки или чорапи за дълги периоди, през предишно нараняване на нокът или пръст на крака, което отваря път за лесно навлизане на гъбичките.

Гъбичната инфекция възниква, когато микроорганизмът нахлуе през отвор в нокътя, което показва, че гъбичките обикновено атакуват ноктите, които вече са повредени. След появата на инфекция, растежът на гъбичките води до леко възпаление, което кара нокътят да се уплътнява, а нокътната плочка да се отделя от нокътното легло. След това пространството под нокътя може да служи като резервоар за бактерии и плесени, което води до промяната на цвета му.

Диагностика и лечение

Гъбичните инфекции и произтичащото от тях разрушаване на ноктите могат да насърчат други източници на инфекция като целулит (бактериална инфекция на кожата) и да влошат проблемите с краката в резултат на заболявания като диабет. Диагнозата обикновено се потвърждава чрез оглед с микроскоп или други тестове преди започване на лечението.

Локални средства като лечебен лак за нокти, който се прилага веднъж дневно, се приписват обикновено при леки до умерени форми на заболяването, но периодите на лечение са дълги и човек трябва да  се запаси с търпение и постоянство.

При по-тежки случаи може да са необходими перорални противогъбични лекарства.

Повечето нокти с обширна гъбична инфекция могат да изглеждат обезобразени дори след 12 седмици лечение, тъй като нокътната плочка расте бавно и са необходими около девет месеца, за да израснат пълноценно. Дори след като гъбичката бъде успешно премахната, възможно е да има дългосрочни ефекти върху външния вид на нокътя.

Маркирането на линия върху нокътя със скалпел в основата на мястото, където започва гъбичката, от страна на лекуващия лекар, е полезно за проследяване на лечението. Пациентът може да следва маркировката, докато нокътят израства. Ако току-що порасналият нокът се обезцвети, е необходимо по-нататъшно лечение.

Пациентите с онихомикоза трябва да следват няколко основни правила, за успешно лечение и да се изключи рецидив: поддържане на ноктите къси, защита на пръстите на краката от източници на инфекция, носенето на подходящи обувки, изпиране на чорапите в гореща вода с дезинфектант, носене на джапанки при посещение на басейна и фитнес залата и носене на обувки, изработени от дишащ материал.