Защо ноктите ми изглеждат странно?

Ноктите Ви могат да ви кажат много повече от това дали имате нужда от маникюр. Външният им вид издава детайли за Вашето здраве. Те могат да ви покажат дали имате инфекция, по-сериозно заболяване или дори доколко добре се храните. За да разберете за какво сигнализират Вашите нокти, отговорете на въпросите. Ако изпитвате съмнения се консултирайте с лекар. Един бегъл поглед към ръцете не е достатъчен да се постави диагноза.

Изглеждат ли твърде бледи или бели?

Една от причините може да е намален брой на червените кръвни клетки. Когато техният брой е редуциран по някаква причина, тялото не получава достатъчно кислород в кръвта, а това причинява избледняване на тъканите, особено под ноктите. Белите нокти също могат да са индикатор за чернодробно заболяване, диабет, свръхактивна щитовидна жлеза, сърдечна недостатъчност или липса на определени хранителни вещества в дневното ви меню.

Състояние, при коетоноктите са предимно бели, с тъмна розова лента на върха, се нарича „нокти на Тери“. Възрастните хора са изложени на по-висок риск от появата на „нокти на Тери“, но състоянието може да сигнализира за диабет, проблеми с черения дроб или сърдечно-съдови заболявания.

Забелязвате ли пожълтяване?

Една от най-честите причини за жълти нокти е гъбична инфекция. Тя не бива да се пренебрегва, тъй като без своевременно лечение нокътното легло може да се отдръпне и ноктите да се удебелят. В редки случаи жълтите нокти могат да показват по-тежко състояние, като заболяване на щитовидната жлеза, белодробно заболяване, диабет или псориазис.

Нокти, които са удебелени, жълти и растат бавно, често сочат към белодробни заболявания като емфизем или хроничен бронхит. Могат да бъдат дори симптом на  синузит, ревматоиден артрит или проблеми с щитовидната жлеза. Само Вашият лекар може да диагностицира проблема.

Нокътното легло е червено?

Консултирайте се с личния си лекар. Вероятно е да Ви даде направление за изследвания на сърцето.

Намирате ли ноктите си леки посинели ?

Вероятно става въпрос за цианоза. Получава се в резултат от увеличението на количеството редуциран хемоглобин в капилярната кръв. Може да забележите такова посиняване и на други части на тялото си, като устните или дори ушите. Вашият лекар ще провери дали сърцето, белите дробове, кръвните клетки и кръвоносните съдове работят правилно.

Виждате ли тънки червени или кафяви очертания?

Дължат се на хематоми, обикновено причинени от травма или гъбична инфекция. Случаите на хеморагия (образуване на кръвоизливи в поднокътното легло) се благоприятстват от различни дерматологични заболявания  като дерматози и псориазис.

Имате ли вдлъбнати линии, които минават напряко през нокътя?

Те се наричат линии на Beau. В определени случаи се получават в резултат на тежко заболяване или травма, но причините могат да бъдат и липса на цинк или повишени нива на стрес.

Ноктите ви имат ли форма на лъжица?

Това е една аномалия, при която ноктите стават необичайно тънки, понякога с повдигнати ръбчета. Обикновено е признак на проблем с приема на желязо.

Имате ли напукани и нацепени нокти?

Освен от различни травми, напуканите и цепещи се нокти се предизвикват от псориазис. Заболяването често започва от ноктите. Други причини могат да включват недостиг на витамин С и фолиева киселина, заболяване на щитовидната жлеза и артрит.

Забелязвате ли подуване в края на пръстите и завиване и заобляне на ноктите?

В голяма част от случаите тази деформация се предизвиква от намаленото съдържание на кислород в кръвта, което се свързва с проблеми с белите дробове, черния дроб или бъбреците.

Имате ли тъмни петна по нокътя?

Дебела черна или кафява линия, която минава от дъното към върха може да бъде меланом. Понякога той се показва като тъмно на цвят петно.

Има ли видимо отстояние на нокътя от нокътното легло?

Много са причините, които могат да доведат до отделяне на нокътя от нокътната легло. Най-честата причина са дългите нокти. Следват наранявания или инфекции, реакция от използването на втвърдители за нокти или лепилата за изкуствен маникюр, медикаменти като тетрациклин или напроксен, които създават чувствителност към светлина, псориазис, заболяване на щитовидната жлеза или друго заболяване, особено ако всички нокти са засегнати.

Какво трябва да се предприеме при наличието на положителен отговор на някой от зададените въпроси?

Не пренебрегвайте промените в ноктите си, но също така не си правете прибързани заключения. Натъртвания, наранявания или гъбична инфекция са основните причини за напукване или промяна на цвета на нокътя. Гъбичните инфекции изискват продължително лечение, но не са повод за силни притеснения. При лека до умерена гъбична инфекция на ноктите на пазара се предлагат лекарствени препарати за локално лечение, като, които ще ви помогнат да премахнете заразяването и да си възвърнете красивия вид на ноктите.

Не забравяйте,че промяната в ноктите рядко е първият признак на заболяване. Други симптоми почти винаги се появяват преди това. Например емфиземът причинява проблеми с дишането много преди да се появят промени в ноктите. Дадено заболяване може да причини промяна в ноктите на някои хора, но не и при други.