Защо и кога едно лекарство за гъбички по ноктите е по-ефективно от друго?

За съжаление вашият лекуващ лекар е потвърдил диагнозата онихомикоза и ви предписва лекарство за гъбички по ноктите. В аптеката обаче фармацефът споделя, че съществува и друго лекарство, според него още по-ефективно. Тази допълнителна информация ви обърква. На кого да вярвате? Предпочитате да се доверите на лекаря си, но за всеки случай се допитвате и до форумите в Google, само че така си довличате още повече съмнения и недоразумения.

В следващите няколко реда ще се опитаме да отговорим на няколко основни въпроси: как, кога и защо дадено лекарство за гъбички по ноктите може да бъде ефективно.

Какво трябва да знаем за лекарствата за гъбички по ноктите?

Като цяло съществуват два основни типа лекарства: локални и системни (лекарства, които се приемат през устата). Локалните се нанасят върху засегнатото място, като може да бъдат под формата на лак, гел или крем. Предимството на лаковете е съществено, тъй като те „залепват“ активната съставка върху горния слой на нокътя, докато кремовете и геловете могат лесно да бъдат отстранени при триене, а това означава недостатъчно време за въздействие на основната антигъбична съставка. Другите видове лекарства са предназначени за прием през устата. Те трябва да бъдат предписани задължително от лекар. За съжаление нерядко предизвикват нежелани странични реакции.

Как действа едно лекарство за гъбички по ноктите?

Всяко едно локално лекарство за гъбички съдържа антигъбична съставка, която би трябвало да унищожи неканените гости. Такива локални средства съществуват още от 60-те години на миналия век. Основните антигъбични съставки за лечение на онихомикоза (медицинското наименование на гъбички по ноктите) са: азоли, алиламини, субституиращи пиридони (Ciclopirox). Може да се дискутира много относно ефективността на една или друга съставка, но в случая по-важно е до каква степен антигъбичната съставка достига във вътрешните пластове на нокътя, където са рушащите го микроорганизми. Точно за това от значение е не само съставката, но и технологията, чрез която съставката прониква в нокътя.

Кога едно лекарство за гъбички по ноктите е по-ефективно от друго?

Ако антигъбичната съставка остане на повърхността на нокътя, ефективността на лекарството не може да бъде гарантирана. Нужен е „локомотив“, на който да се „закачат“ молекулите от антигъбичната съставка и този локомотив да се движи „с пълна пара напред“ към заразените участъци. Само така антигъбичните молекули могат да въздействат и унищожат самите гъбички. Такъв „ локомотив“ представлява елемент, извлечен от гръбния щит на морски рак, който поставя началото на една наистина иновативна технология, наречена ONY-TEC® технология. Така активната антигъбична съставка прониква в най-долните пластове на нокътя и унищожава разяждащите го микроорганизми.

До каква степен успехът на лечението зависи от нас?

Важно е да се знае, че гъбичките по ноктите са много упорити. Пълното им унищожаване е изключително дълъг процес, продължава поне година, когато говорим за ноктите на краката и поне 6 месеца за ноктите на ръцете. Точно защото са изключително резизстентни и упорити, много е важно лекарството за гъбички да се прилага редовно с нужното търпение.

За съжаление все още не е създадено лекарство, което да действа светкавично и да реши проблема за няколко дни. Някои средства съдържат вещества, които заличават по-тъмния цвят на заразения нокът, и често този „избелващ“ ефект създава впечатлението, че проблемът е отминал, но в действителност гъбичките продължават да разяждат в дълбочина нокътя.