Езикът на тялото говори за здравословното състояние

Закуска за децата, работни срещи, търсене на нови маршрути за избягване на задръстванията, здравословна вечеря, пазар… ежедневието е запълнено с всевъзможни задължения, които никога не приключват, а излизат все повече и повече. Неслучайно сигналите, които изпраща тялото за здравословното състояние често остават неразбрани.

Сърбежите, промяната в структурата на ноктите, подуването на крайниците са малките известия, чрез които организмът се опитва да ви каже нещо, но какво? Разберете в следващите редове за някои важни симптоми, за които да следите занапред.

Прихващане на всяка настинка

Ако сте колегата в офиса, които постоянно подсмърча, киха, носи със себе си капки за нос, таблетки за гърло и носни кърпички е важно да знаете, че колкото и да обвинявате климатика или натрупания прах по шкафовете, те не са причината за постоянното ви неразположение. Това състояние е сигнал за проблеми с имунната система, които могат да се влошават и да доведат до сериозни инфекции, а обикновената настинка да се превърне в хроничен проблем.

Непрестанен сърбеж

Естествено е при нажежаване на работната или домашната обстановка да се появи сърбеж, но той трябва да отмине с нормализирането на ситуацията. За проблем може да се говори при наличие на често раздразнение (симптоми като при екзема) в областта на лактите, коленете, гърба и скалпа. Друга вероятност е да става въпрос Дерматитис херпетиформис – автоимунно заболяване на кожата, предизвикано от повишената чувствителност към глутен. Наразположението може да бъде лекувано с предписание от медицинско лице, както и с безглутенова диета, която ще накара симптомите да отшумят.

Подути стъпала

Подуването на долните крайници е доста често срещан проблем, причина за който могат да бъдат много фактори като носенето на тесни обувки, продължителното стоене на едно място, дълги преходи или бременност. Подуването също така е защитна реакция след травми. Ако нито една от горепосочените причини не е валидна, то тогава то може да е и сигнал за проблеми със сърцето. Статистиката сочи, че няколко милиона американци със сърдечна недостатъчност страдат от подуване в областта на ходилата, глезените и коленете, тъй като сърцето не може да се поддържа нормалното кръвообръщение.

Пожълтяване на пръстите

Появата на жълти оттенъци по ноктите може да е симптом за наличие на гъбична инфекция. С напредването ѝ може да се стигне до значително изтъняване и чупливост. Важно е да се реагира на време, за да се установи дали има наличие на инфекция или това са признаците  за псориазис, диабет или бъбречни проблеми.

Промяна във височината

Ако забележите, че сте по-ниски в сравнение с миналата година, това може да говори за наличие на остеопороза. Не се успокоявайте с мисълта, че не сте се премерили правилно или пък, че възрастта си казва думата. Посъветвайте се с лекар, който ще ви обясни каква е причината за промяната в ръста

Не подминавайте сигналите, които ви изпраща тялото, колкото и да е натоварено ежедневието ви. Намирайте време за себе си, защото здравето е ключовият фактор за изпълнение на всички належащи и бъдещи задачи.