Да поговорим разбираемо за гъбичките по ноктите!

Ноктите на ръцете и краката, като всяка друга част от човешкото тяло имат важна за него функция и освен това са направени перфектно! Те защитават крайните фаланги на пръстите от външни дразнители и механични повреди. Нека не забравяме и естетическата функция на ноктите! Когато са добре поддържани и здрави, могат да се превърнат и в истинско бижу върху ръцете или стъпалата на краката.

Ноктите съдържат множество минерали, които им предават здравина, но основен техен градивен елемент е белтъкът – кератин. Тяхната структура е слоеста, слоевете са плътно прилепнали един към друг, така че никакъв външен дразнител да не проникне в тях. И дотук всичко звучи идеално.

Все пак ноктите могат да бъдат и уязвими

Когато нокътят претърпи травма, например удар, или е притискан непрекъснато от тесни обувки, неговата структура се нарушава, получава се празно пространство между отделните слоеве на нокътя и точно там могат да се заселят най-големите му врагове – гъбичките.

Сигурно си задавате въпроса какво толкова намират в ноктите тези гъбички. Истината е, че точно ноктите съдържат белтъка – кератин, който е тяхна основна храна. С други думи казано една нокътна плочка с нарушена структура за гъбичките е нещо като пълна с угощения трапеза. Ако пък им се предостави влажна и топла среда, например запотени чорапи или обувки, неканените гости започват да се чувстват толкова добре, че не им остава нищо друго освен да се размножават и устройват истински пир, а това за ноктите означава само едно – разяждане и рушене.

Трябва ли да сме винаги нащрек за атака от гъбички по ноктите?

Броят на хората в България, които срещат този проблем е по-голям в сравнение със Западноевропейските страни и това не се дължи на по-ниска хигиена или занемаряване на проблема. 38% от българите страдат от гъбички на ходилата, от тях –  26% са с гъбички по ноктите. Защо се случва това? Оказва се, че българите се страхуват от студа и настинките, затова предпочитат запотените крака с чифт чорапи в повече и затворени обувки, дори когато температурите навън позволяват и носене на сандали.  

Изводът е, че ноктите сами по себе си са добре защитени от гъбични инфекции, но все пак от нас зависи да ги пазим от травми и да им осигуряваме достатъчно проветрива среда.

Опознай врага си, за да го победиш!

Гъбичките по ноктите могат да съществуват в латентно състояние върху стъпалата на краката още след навършване на 3 годишна възраст. Те стоят и изчакват възможно най-подходящите условия за своето развитие. Това са нарушена структура на ноктите, отслабен имунитет и тъй като са гъби, за тях също важи максимата „растат като гъби след дъжд“, тоест когато е топло и влажно се размножават най-много.  

Като се има предвид, че плесени от типа гъбички по ноктите са успели да оживеят цели 3 хил. години и са открити върху тялото на египетски мумии, изводът е един – имаме си насреща сериозен враг, чиято резистентност е пословична. Затова и една от тактиките, които човек трябва да предприеме при среща с тях е Търпението. Нужно е време, почти година, за да се отърве човек от гъбички по ноктите. Какво трябва да се направи при евентуална зараза от гъбички по ноктите, може да прочетете тук.

Възрастта: фактор за бързо или бавно оздравяване от гъбички по ноктите

При един млад човек ноктите растат много по-бързо. Така растежът на ноктите изпреварва растежа на гъбичките, а това позволява механично отстраняване на заразената част от нокътя. За съжаление при един възрастен човек се случва точно обратното: гъбичките изпреварват растежа на нокътя, целта им е да достигнат колкото се може по-навътре в него, където има пресен кератин – тоест повече храна. Затова е нужно гъбичките да бъдат унищожени от подходящи локални средства с антигъбична съставка и специална технология, която позволява проникването на основната съставка вътре в самия нокът. При всички случаи когато имате и  най-малко подозрение от гъбична инфекция по ноктите (открийте кои са симптомите тук), трябва да се обърнете към вашия личен лекар или дерматолог.