Гъбични инфекции? Могат ли педикюристите да ги разпознаят?

Работата на педикюристите не е да диагностицират гъбични инфекции на ноктите на ръцете и краката, но е задължително да са добре запознати с тях. Като професионалисти те трябва внимателно да преценят ситуацията, при която съществува вероятност клиента да има гъбички. Те са силно заразни и всеки управител на козметичен салон носи отговорност за здравето както на клиентите, така и на служителите си.  Необходимо е персонала да бъде добре обучен и да спазва установената политика на салона относно обслужването на клиенти с гъбични заболявания.

Много хора дори не осъзнават, че са заразени, докато не се появат първите по-видими симптоми. Не всички гъбички на ноктите са еднакви. Най-често срещаните видове са Tinea rubrum, Tinea mentagrophytes и Candida albicans. По-често се заразяват ноктите на краката поради тъмната и влажна среда в обувките. Гъбичните инфекции могат да бъдат идентифицирани чрез ефекта, който имат върху ноктите.

Повечето от тях започват с появата на бяло или жълто петно под върха на нокътя. Като правило на палеца на крака, въпреки че наличие на гъбична инфекция е вероятно да има, ако един или повече от ноктите са:

  • Удебелени
  • С изкривена форма
  • Крехки, ронливи, нащърбени
  • С по-тъмен цвят от останалите нокти
  • Матови, без блясък

Заразените нокти също така могат да се отделят от нокътното легло, причинявайки болезненост, понякога се долавя и неприятна миризма. Това състояние се нарича онихолиза.

При гъбична инфекция цвета на нокътя не е единствено жълтеникав. Той се задълбочава и се променя с течение на времето.

Има три основни етапа, що се отнася до цвета на нокътя при ггъбични инфекции. Те са както следва:

Начален етап. По време на началния етап нокътят запазва характерния си цвят. Единствените симптоми, които могат да покажат наличието на гъбички е появата на малки бели петънца или лекото му удебеляване.

Междинен стадий. Тук цветът на нокътя варира от бледо жълт до матов, но в жълтата гама. По време на този етап започват да се наблюдават и  другите характерни симптоми като удебеляване, крехкост, чупливост и т.н.

Напреднал стадий. През този етап цветът на нокътя става тъмно жълт, до кафяв и дори черен. Той вече е многократно по-удебелен, разпада се и от него се долавя силна, неприятна миризма.

Най-добре е да се вземат своевременни мерки за лечение на инфекцията преди да е стигнала до последния етап. Тогава тя може да е толкова дълбока, че да е трудно или почти невъзможно да се

лекува. По време на началния етап всичко, което е необходимо е лечение с локални лекарствени препарати като лечебен лак за нокти, който е с активна съставка с антимикотично действие. Прилага се ежедневно в  продължение на няколко месеца до израстването на нов нокът.

Добрите педикюристи трябва да могат да разграничат гъбична инфекция от нараняване на нокътя. Отделяне на нокътя от нокътното легло не винаги означава, че клиентът има гъбички. Това може да се дължи на скорошна травма, на старо нараняване, да бъде в резултат от предишна операция, често за облекчаване на врастнали нокти. Някои здравословни проблеми и лекарства също могат да причинят състояние, което да изглежда като гъбична инфекция.

Винаги трябва да се прави визуална проверка на краката преди педикюра. След отстраняването на лака, при наличие на обезцветяване, удебеляване или друг характерен за гъбична инфекция симптом, всеки педикюрист трябва да може да прецени сериозността на ситуацията и да се съобрази с политиката на салона за това как да се обслужи такъв клиент.

Можете ли да отидете на педикюр ако имате гъбички на нокътя?

Ако знаете, че имате гъбички, трябва да правите педикюра си единствено със собствени инструменти. Гъбичните спори могат лесно да се разпространят и да засегнат и други хора. Освен това, не е препоръчително да си слагате лак, има специализирани медицински лакове за нокти, разработени за хора с гъбични инфекции по ноктите. Гъбичките процъфтяват на тъмни места и покриването на ноктите с традиционен или гел лак ще им позволи да растат по-бързо, което още повече ще ги увреди.