Гъбички по ноктите: защо се появяват най-често след лятото?

Гъбичките по ноктите в действителност не са нищо друго освен микроскопични плесени, които са широко разпространени навсякъде в околната среда. Този обезпокоителен на пръв поглед факт не ни засяга до момента, в който въпросните плесени не навлязат между нокътната плочка и месестата част под ноктите. В противен случай настъпва инфекция, известна като онихомикоза или гъбички по ноктите. Неведнъж сме писали заосновните симптоми на гъбички по ноктите, затова сега няма да се спираме на тях, а ще продължим напред с въпроса: защо именно през лятото ноктите на краката са най-застрашени?

Гъбичките по ноктите обичат горещините и влагата, следователно нищо чудно, че след лятото внезапно се натъкваме на тях. Вървенето с боси крака край басейна или на плажа, допринасят допълнително за заразяването с тях. Не са за подценяване и обществените съблекални, душовете в спортните зали и в къмпинга. Няма нищо по-неподходящо от носенето на чорапи от изкуствени материи и затворени обувки в горещите летни месеци, които водят до запотяване на краката и създаване отново на подходяща влажна среда за размножаването на гъбички по ноктите.

Трябва ли да сме винаги нащрек за гъбички по ноктите?

През лятото повече от всякога сме изложени на рисков допир с нежеланите „гости“ – гъбичките. Добрата новина е, че не е задължително да се стига до инфекция. Ако ноктите са здрави, краката не се потят прекалено, поддържаме нужната хигиена и имаме достатъчно здрава имунна система няма от какво да се притесняваме.

Важно е да подсушаваме с чиста кърпа краката, след като излезем от басейна, като обърнем повече внимание на гънките между ноктите и кожата на пръстите, както и на гънките между самите пръсти. Поддържането на добър педикюр също не е за пренебрегване. Това не означава, че е нужно да посещаваме редовноспециализирани салони за педикюр, достатъчно е сами да подрязваме и почистваме внимателно ноктите си. Използването на лични инструменти за педикюр е задължително.

Тъй като след лятото идва ред отново на затворените обувки, за предпочитане са памучните чорапи и обувки от естествени материи. Проветряването на обувките и ползването на  хигиенизиращи спрейове също може да предпази от инфекция с гъбички по ноктите.

Гъбички по ноктите – по-уязвими са ноктите на краката

Освен потенето на краката през лятото, особено, ако са в затворени обувки, трябва да имаме предвид и затрудненото кръвообращение, кръвта достига по-трудно пръстите на долните крайници, а това води и до отслабване на имунната защита в тази част от тялото.

За съжаление и свалянето на чорапите и затворените обувки не решава проблема, тъй като гъбички по ноктите могат да се хванат именно вървейки боси по мокри повърхности.

Как точно се „хващат“ гъбички по ноктите?

Гъбичките се настаняват и размножават под нокътя, благодарение на миниатюрни драскотини или невидими с просто око прорези върху ноктите, т.е. когато ноктите са били изложени на някаква травма, водеща до нарушаването на целостта им. Разбира се, прекалената влага, горещина и потене са допълнителна предпоставка за размножаването им.

Как да се отървем от досадните гъбички по ноктите?

На пазара съществуват различни препарати, но важно е да се наблегне на факта, че гъбичките по ноктите са много упорити и единственият начин да спечелите битката е да докажете, че сте много по-упорити от тях.

Лечението на гъбички по ноктите зависи от стадия на заболяването и може да бъде системно, локално или комбинирано (системна +локална терапия).

Polinail® е  иновативен лекарствен продукт за лечение на онихомикоза с патентована ONY- TEC® технология, благодарение на която активното вещество прониква в нокътя. За външно приложение. Вижте точните дозировки и начин на приложение: http://polinail.bg/?page_id=29.