Гъбички по краката и гъбички по ноктите – различно ли е лечението?

Усещането за неприятен сърбеж и белене на кожата ви е твърде познато? Това означава, че сте се сблъсквали с диагнозата – гъбички по кожата. Но ако забелязвате белене по нокътната плочка, която се цепи и удебелява, дори променя своя цвят, може причината да е различна. Инфекцията може да изглежда много подобна, но в случая става въпрос за гъбички по ноктите.

Приликите между гъбички по кожата и гъбички по ноктите

Общото между едната инфекция и другата е нейният причинител – дрождите Candida. Само че приликата спира дотук, защото самото проявление и развитие на инфекцията при гъбички по ноктите е по-различно от това на кожата.

Другата прилика е по-скоро визуална и неслучайно често можем да се объркаме. Става въпрос за частен случай при гъбички по ноктите когато инфекцията засегне и кожата около самата нокътна плочка. Състоянието се нарича паронихия, или по-известно като врастнал нокът, и се изразява с възпаление на кожата, зачервяване, подуване и болка. Именно защото тези симптоми засягат кожата, могат да бъдат объркани и лекувани неправилно.

Обща прилика е и разпространението. Както гъбичките по ноктите, така и тези по кожата, се срещат най-често по долните крайници. В по-редки случаи се засегнати ръцете. При тях инфекции често се получават при професии, при които се налага често миене на ръцете. Влагата обаче е фактор, който се среща предимно при ходилата заради носенето на затворени обувки, чорапи от изкуствени материи и пр.

По кожата най-често влажните участъци са между пръстите – именно там започват да се наблюдава увреждане на роговия слой. Кожата става бяла и влажна, както при продължително стоене във вода. При ноктите допълнителен фактор са травмите, най-често при спортистите, защото могат да доведат до уреждане на повърхността на нокътя, което благоприятства разпространението на инфекции.

Разликите:

  • Гъбички по ноктите

–          засягат нокътната плочка;

–          симптомите са промяна в цвета на нокътя, който може да пожълтее или покафенее;

–          повърхността на нокътя може да се нацепи или раздроби, да се удебели или дори да се отдели от кожата;

–          инфекцията не се разпространява по кожата.

  • Гъбички по кожата

–          засяга повърхността на кожата;

–          симптомите са сърбеж и парене по кожата;

–          повърхността на кожата може да се обели или напука;

–          инфекцията се разпространява и може да доведе до засягане на нокътната повърхност.

Още информация по темата: Гъбички по ноктите – как да ги познаем?

Именно защото става въпрос за два различни вида инфекции, то е важно да се запомни, че и лечението трябва да бъде различно. Медикаментите, които са предназначени за гъбички по кожата не могат да лекуват гъбички по ноктите и обратното. И в двата случая е необходима консултация с дерматолог, който да прецени какво е необходимо за лечението.