Грижа за краката след 50-годишна възраст

В продължение на години не обръщаме достатъчно внимание на краката си. Резултатите започват да се появяват с по-голяма интензивност след 50 годишна възраст , когато калуси, деформации и други състояния причиняват болка, възпрепятстват ходенето и впоследствие ежедневните ни дейности.

 

Докато достигнем 50, професионалистите са изчислили, че много от нас са изминали около 120 000 километра. За да си го представим по-добре, това са повече от 3 обиколки на Земята.Не е изненадващо, че след определено време краката ни започват да се оплакват, дори ако сме здрави и нямаме наднормено тегло. Този нормален процес, свързан с напредването на възрастта ни дава сигнал да засилим грижата за уморените си крака.

Хората над 50 годишна възраст са много по-склонни да бъдат засегнати от проблеми с краката като бунион (твърда подутина, образувана от нарастване на костта в долната част на големия пръст), плантарен фасциит (възпаление на широката ивица фиброзна тъкан,която минава по долната повърхност на стъпалото и свързва петната кост с пръстите на краката), невропатия, свързана с диабета, както и множество инфекции.

С напредването на възрастта краката ни се променят, стават по-дълги, по-плоски и по-широки. Ето защо е важно да се предприемат превантивни действия когато сме в началото на 50-те, за да избегнем допълнителни усложнения на проблемите с краката, с които трудно можем да се справим когато сме вече на 70.

Някои от най-често срещаните заболявания, за които трябва да се погрижим на 50 години:

Бунион: деформацията, причинена от разширяването на тъканта и костта около ставата на големия пръст;

Плантарен фасциит: болезненото възпаление в съединителната тъкан на стъпалото на крака;

Артрит: болезнено състояние, което се случва в ставата на големия пръст;

Инфектирано диабетно стъпало: усложнения, които възникват от скованост и лоша циркулация;

Диабетна невропатия: изгаряща болка в крака в резултат на диабетно състояние;

 

Гъбична инфекция: проблемно уплътняване и обезцветяване на ноктите, което засяга всеки пети на тази възраст;

Крак на спортиста: също често срещана инфекция, причиняваща зачервена, люспеста и сърбяща кожа;

Ако забележите симптомите на някое от тези състояния е задължителна консултацията със специалист, за да се предприеме лечение и да се избегнат допълнителни усложнения.

Кой от половете е по-податлив

Като цяло изглежда, че жените имат повече проблеми, което се дължи на факта, че те често са по-склонни да изберат стила на обувката пред комфорта.

Как да се справите с болките в краката:

  • Отървете се от наднорменото тегло. Това ще намали стреса на ставите на краката. Нещо повече – наднорменото тегло ускорява развитието на остеоартрит в бедрата и коленете.
  • Купувайте си качествени обувки, като по този начин ще си осигурите допълнителна защита и по-добро удобство.
  • Не забравяйте, че с възрастта краката се разширяват и обувките, които сте носили до момента може вече да не са ви удобни. Не е необходимо да сменяте номера им с по-голям, просто е необходимо да сложите ортопедични стелки, за да се чувстват краката ви добре.
  • Поддържайте краката си колкото е възможно по-сухи и чисти, за да избегнете инфекции с гъбички. Както е добре известно, те се развиват най-добре във влажна и тъмна среда.
  • Физическата активност трябва да е с по-нисък интензитет, за да се намали стреса на ставите. Започнете да практикувате спортове, които ги щадят като плуването, което поддържа много хармонично тялото, не натоварва определени стави и мускулни групи повече от други.
  • При болка и признак на инфекция незабавно потърсете консултация със специалист