Видове лечения на гъбички по ноктите

Онихомикозата (гъбички по ноктите) е често срещано, упорито и труднолечимо заболяване. Почти всеки трети човек е бил изложен на този тип инфекция, която се причинява от дерматофити, дрожди или нишковидни фунги с микроскопичен размер. Те лесно навлизат под ръба на ноктите като постепенно започват да натрупват мъртва тъкан, което води до нежелателното отделяне на нокътя.

Как лекуваме гъбички по ноктите?

Когато е налице диагнозата онихомикоза, в зависимост от сериозността на нейното развитие, могат да се приложат три терапевтични подхода.

Локалната терапия е свързана с нанасянето на даден продукт върху засегнатия нокът, но в този случай, за постигането на добър резултат, от изключително голямо значение е възможността за проникване на активните съставки в самия нокът. Този тип лечение се препоръчва за пациенти с лека до умерена онихомикоза, когато поне половината от нокътната плочка е здрава и не е засегната лунулата (белезникавата зона с форма на полумесец в основата на нокътя), кожата на пръстите не е възпалена и нокътят все още не е променил драстично цвета си.

Локалната терапия е добро решение за всеки, който има непоносимост или не желае да премине към прием на хапчета, но в същото време може и да се комбинира едновременно с перорална терапия, с цел да я подсили, или след завършването на подобен курс на лечение да се използва като поддържаща процедура.

Polinail е лечебен лак за нокти, който се нанася само 1 път дневно (препоръчва се преди лягане) като е желателно да действа поне 6 часа и нокътната плочка да не се мокри. Неговата ONY-TEC® технология позволява по-добро проникване на активната съставка в нокътя. Нужно е постоянство и търпение, защото тези инфекции са упорити и се премахват за около 6 месеца (на ноктите на ръцете) и за около 9-12 месеца (на ноктите на краката). Повече за продукта прочетете тук: http://polinail.bg/?page_id=29.

Системната терапия предвижда прием на лекарства. Успеваемостта на това лечение е около 20-38 %, а при комбиниране с локална терапия може да достигне до 50%. Трябва да се има предвид поносимостта на всеки пациент към тези лекарствени средства, тъй като могат да причинят нежелани странични реакции като неразположения със стомаха (гадене, повръщане, коремни болки, диария), с кожата (обриви, отоци), с нервната система (главоболие, световъртеж) и др.

При ненавременно лечение и по-сериозни случаи може да се стигне до хирургична намеса т.е. премахване на заразената тъкан.